Rodbehandling

Hvad er en rodbehandling?

Ved en rodbehandling fjernes tandens nerve fra pulpakammeret og rodkanalerne.

For at kunne komme til pulpakammeret og rodkanalerne må tandlægen i mange tilfælde bore et hul i tanden. Når der er skabt adgang til tandens indre, fjerner tandlægen tandens nerve og renser tandens indre for betændelsesvæv og bakterier. Dette gøres dels med nogle specielle tynde file, der glatter siderne af rodkanalen, dels med en antibakteriel væske, som tandlægen skyller rodkanalen med. Når rodkanalen er renset, fyldes den helt til med et rodfyldningsmateriale.

Nu er behandlingen af tandens indre overstået, og hvis tanden var intakt, da rodbehandlingen startede, afsluttes med en mindre fyldning. Hvis tanden var mere medtaget før rodbehandlingen, kan det være en god ide med krone på.

Rodbehandling af tand

Stadier i rodbehandling af en tand

Bivirkninger efter en rodbehandling

Lette smerter de første dage efter en rodbehandling er ikke usædvanligt og vil normalt kunne klares med almindelig håndkøbsmedicin. Vedbliver smerterne eller forværres smerterne i forbindelse med tygning, skal man tage kontakt til sin tandlæge.

En rodbehandlet tand kan ligeledes med tiden blive grålig til blålig misfarvet og det kan da være nødvendigt med tandblegning eller kronebehandling af sådan en tand for at gøre den kosmetisk tilfredsstillende.

Tandens opbygning

En tand er et levende væv.

Opbygning af en tand

Tandens opbygning

Tænderne har rødder, der fastgør tanden til kæbeknoglerne. Det er også igennem rødderne, at tanden får sin blod- og nerveforsyning. Nerver og blodkar løber i kæbeknoglen, og mindre forgreninger løber gennem rodspidsen af tanden og ind i pulpakammeret inderst i tanden. Man tænker måske ikke på tænder som levende væv, men dentin og cement indeholder celler, der livet igennem fornyr disse to hårde væv. Ganske som andre celler i kroppen, har disse brug for nerveforbindelser og blodforsyning for at holdes i live. Derimod er emaljen ikke forsynet med nervetråde eller blodkar – man siger emaljen er avital. Hvis nerven beskadiges og dør vil tanden også blive avital.

Hvornår er rodbehandling nødvendig?

Rodbehandlinger er nødvendige, hvis tandens nerve er gået til grunde. Ofte vil tandnervens død være en følge af en betændelse, og nogle gange vil det være nødvendigt, at lave rodbehandlingen mens denne betændelsestilstand står på. Der kan være flere årsager til, at tandnerven er død. Her er de mest almindelige:

  • Hul i tanden (caries). Alt afhængig af hvor stort cariesangrebet er, og hvor tæt det er på tandens nerve, kan syre og affaldsprodukter dannet af bakterier trænge gennem tandens hårde væv og påvirke nerven.
  • Tanden har fået et slag (traume), som har forårsaget nervens død. Beskadigelse af nerven kan forekomme, både når tanden ligefrem er knækket pga. slaget, og når den fremstår helt intakt. Slaget kan give en blødning i tandens pulpakammer. Størknet blod i tandens indre kan skinne igennem og give tanden et blåligt skær.

Hvorfor skal tanden rodbehandles?

Når tandens nerve dør, kan det give tandpine, som kan være så slemt, at man ikke kan sove om natten. Det kan også være en mindre tandpine, som efter lidt tid går over, og endelig kan nervens død gå helt ubemærket hen uden smerter eller ubehag. Selv når der ikke er nogen symptomer fra tanden, er det vigtigt at få tanden rodbehandlet, fordi en død nerve på et hvilket som helst tidspunkt, kan forårsage en betændelsestilstand i den omkringliggende kæbeknogle. Dette kaldes en rodspidsbetændelse. I svære tilfælde kan en rodspidsbetændelse udvikle sig til en tandbyld.

Efter rodbehandling – er tanden så helt normal igen?

Rodbehandlede tænder er avitale, det vil sige, at tandvævet ikke længere er forsynet med blodkar og nerver, og derfor er dødt. En avital tand er mere sprød og knækker nemmere end sunde, ikke-rodbehandlede tænder. Derfor anbefaler man ofte, at den rodbehandlede tand får en krone, der kan gøre tanden mere hårdfør over for de belastninger, tanden udsættes for.

- Rodbehandling på Vesterbro i København -

Relateret indhold: , ,

Rodbehandling

De fleste rodbehandlinger skyldes at et hul i tanden når helt ind til nerven så bakterier trænger ind og giver betændelse i nerven.Læs mere

En rodbehandling kan også blive nødvendig hvis en fyldning ligger for tæt på tandnerven.

Pris for en rodbehandling ligger mellem
1328 - 2865 kr.
hos Tandlægerne på Enghave Plads.
(eksklusiv fyldning)

Bestil tid


Lån 100% rente- og gebyrfrit til din næste tandbehandling.Læs mere

Intet oprettelsesgebyr
100% rente- og gebyrfrit lån.
Lån op til kr. 60.000,-
Bliv godkendt på 15 minutter.
Betal tilbage over 20 måneder.
Første indbetaling efter 30 dage.
Behandlingerne koster det samme!

Enghave Plads 6, 1670 Kbh V, Tlf. 33223330
- Din tandlæge i København -