Syreskader (erosioner)

Læs mere om syreskader, samt hvordan de behandles. Kontakt Tandliv i dag, hvis du har yderligere spørgsmål til syreskader eller vil bestille en tid.

Hvad er syreskader?

Syreskader (erosioner) på tænderne er en irreversibel ætsning af tandens yderste lag enten på grund af udefrakommende (exogene) faktorer såsom mad og drikke eller på grund af indefrakommende (endogene) faktorer såsom opkast. Afhængig af syreskadens sværhedsgrad er den mere eller mindre overfladisk. Meget overfladiske syreskader er ikke synlige med det blotte øje og er ikke grund til bekymring men blot en del af det naturlige slid, der er på tænderne. Er tænderne derimod udsat for en vedvarende stor syrepåvirkning, kan det medføre alvorlige og uigenkaldelige skader på tænderne.

Hvorfor får man syreskader?

Syreskader på tænderne skyldes som oftest et stort indtag af syreholdig mad og drikke. Den hyppigste årsag til syreskader er læskedrikke såsom sodavand og saftevand men også juice, vin og danskvand ætser tænderne. Slik og frugt er også syreholdige fødeemner, som kan give anledning til syreskader, hvis det indtages i store mængder. Hvad angår frugter, er nogle mere skadelige for tænderne end andre for eksempel er citrusfrugter og æbler mere ætsende end banan. Det er altså ikke kun usunde og surtsmagende madvarer, som er syreholdige og dermed kan give syreskader.

Der er andre årsager til ætsninger af tænderne end mad og drikke blandt andet hyppige opkastninger. Således kan der opstå svære syreskader på tænderne hos f.eks. bulimikere og gravide (hvis de kaster op gennem en længere periode grundet kvalme). Ophold i klorholdigt vand eller kemikalieholdige miljøer i længere perioder ad gangen, kan også medføre ætsninger af tænderne, men dette er dog langt sjældnere.

Hvordan ser syreskader ud?

Syreskader er, som tidligere nævnt, en ætsning af tandens overflade. Om man kan se en syreskade eller ej, afhænger af sværhedsgraden, og det kan derfor være svært for andre end tandlæger at konstatere en syreskade.

Tænder har naturligt forskellige mikroskopiske og makroskopiske overfladestrukturer, som giver tanden et let relief og en masse små flader, som reflekterer lyset. Disse overfladestrukturer udviskes eller forsvinder helt på syreskadede tænder, hvilket gør, at tænderne fremstår ”flade”, jævne og glatte i overfladen. Dette medfører, at lys reflekteres som store flader i stedet for små. Endvidere vil tanden gradvis blive tyndere og kortere, da tandens yderste lag forsvinder. Dette gør tænderne mere sårbare over for brud, da der lettere kan slås små stykker af tanden. Det er især fortændernes skærekant, som er udsat. I svære tilfælde kan tanden blive så tynd, at nerven (som ligger inde i tanden) bliver følsom for kulde og varme, hvilket kan være meget smertefuldt og yderst generende.

Hvordan ved jeg, om jeg har syreskader?

Hvis du dagligt drikker store mængder læskedrik eller spiser mange syreholdige frugter, slik eller anden syreholdig mad og drikke, er der risiko for, at du har eller vil få syreskader. Ligeledes er du i risiko for at få syreskader, hvis du hyppigt kaster op eller befinder dig i et syreholdigt miljø (fx klordampe eller luftbårne kemikalier). Mange ved ikke, at de har syreskader men opsøger tandlægen pga. smerter fra tænderne – typisk i forbindelse med indtag af kold eller varm mad og drikke. Andre opsøger tandlægen, fordi de bemærker, at deres tænder er begyndt at knække og ser korte og ”flade” ud. Kontakt din tandlæge, hvis du er usikker på, om du har syreskader.

Hvordan behandles syreskader?

Lette syreskader behandles ved at fjerne årsagen, typisk vil det være ophør eller begrænsning af indtaget af de mad- og drikkevarer, som har medført skaden. Hvis skaden skyldes opkastninger, skal årsagen til disse klarlægges og søges behandlet. Sværere syreskader kan behandles med plastfyldninger eller facader, således at tænderne genvinder deres oprindelige udseende og eventuelle smerter afhjælpes. Syreskadede tænder vil- uanset efterfølgende behandling – altid være svækkede på grund af den mistede tandsubstans. Enhver behandling er derfor formålsløs, hvis årsagen til syreskaderne ikke fjernes, fordi tandsubstanstabet da vil fortsætte.

Hvad kan jeg selv gøre?​​

Det er vigtigt at huske på, at hvis tanden først er blevet syreskadet, så kan den mistede tandsubstans ikke genvindes. Derfor er den bedste behandling forebyggende.

  • Undgå for megen syreholdig mad og drikke.
  • Drik din sodavand på én gang, og ikke i små slurke over lang tid.
  • Drik vand eller mælk efter indtag af syreholdig mad- det neutraliserer syren.
  • Børst ikke dine tænder lige før eller lige efter indtag af slik, sodavand, frugt eller anden syreholdig mad eller drikke. Tandbørstning før fjerner den beskyttende hinde (pellikel) som omgiver tanden, tandbørstning lige efter fjerner det yderste mikroskopiske lag tandsubstans og forværrer dermed sliddet. Vent en time før du børster.
  • Børst ikke tænder efter opkastninger, men skyl blot munden med vand.
  • Hvis du har mistanke om syreskader, brug da en tandpasta med lavt indhold af slibemiddel og kontakt evt. din tandlæge.

Seneste indlæg

Kontakt Tandliv for spørgsmål

Har du spørgsmål om tandbroer, priser eller behandlingens forløb?
Kontakt Tandliv i dag og få svar på dine spørgsmål.

Bestil tid

Udfyld formularen og vi vender tilbage hurtigst muligt.

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

Hvilken klink du vil ringe til?

Tandlivs tandlæger sørger for en tryg oplevelse trods tandlægeskræk

Vi er blevet til Tandliv!

Tandlægerne Enghave Plads 6 og Tandlægerne Glostrup er sammen blevet til Tandliv. Vi byder både nuværende og nye patienter velkommen til vores nye platform.